Bagaimana orang Islam boleh termakan babi

MINTAK TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI HABIS

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina tu! daging ayam dan
lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape. Jika sebarang proses
tidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah. Berdasarkan pengalaman saya

dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari
oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal.

Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi manakala pork product yg lain

saperti lard (minyak babi),pork fat(lemak babi), ham (ini asal nama
hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging babi yg biasa serve during
breakfast), pork instestine(perut babi) dll tidak apa bagi Muslim.

Saya pernah bekerja di Shangri-laHotelKL, di situ terdapat satu BUTCHER
Dept….
1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork casing adalah saluran

usus yg digunakan sebagai k ulit sausage. Semua ingredients untuk sausage
diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah
break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still contain pork.

2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken roll,
meatloft, pastrami dan salami. Benda ni semua boleh didapati di
supermarket dan digunakan secara meluas sebagai toping PIZZA

3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa pada

buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak babi. Menyentuh
sedikit aktiviti kaum Cina , saya ada satu kisah yang menarik untuk
diceritakan .

Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya ini,Bapanya adalah
seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan elektrik.Pada satu hari

bapanya bertugas membetulkan bekalan elektirk di kawasan Jenjarum Banting.

Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan pulih
bekalan beliau telah meraya u-rayau dikawasan sekitar.

Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasuki
kawasan yang melibatkan penggunaan elektrik, jadi secara tidak sengaja
beliau telah memasuki sebuah kilang memproses makanan, dilihatnya
daging-daging ayam berlongok-longok. Kemudian daging-daging babi
berlongok-longok disebelahan.Rupa-rupanya kilang tersebut membuat burger
dan daging- daging ayam dan babi tersebut dicampur dan di gaul bersama
kemudian dijadikan burger.

Beliau telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa dicampurkan daging
babi dengan daging ayam! Tokeh tersebut berkata kalau tak campur burger
yang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk.

Dengan mencampurkan daging ayam dan babi burger mudah dibentuk. Katanya
lagi, burger ini tidak dijual terus kepada orang Melayu. Tapi jika
mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang
tersebut.

Lu ingat itu supplier cukup ka u ntuk supply satu Malaysia(Tak tahu
supplier mana yang ambil dari dia). Tokeh tersebut siap kata “SIAPA KATA
MELAYU TAK MAKAN BABI”, menyirap darah bapanya.

Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat serbuan tak ada apa-apa
yang jumpa,kilang tersebut pun tak ade. Mungkin dah pindah bila menyedari
ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau.

P/S Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah mungkin ada yang
bercampur dengan daging babi.

Patut lah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta babi ada kat Malaysia.
Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang ternakan beratus ribu.Yang
peliknya takan beratus ribu babi ini dilantak oleh orang Cina saja.
Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang lain, lepas tu bagi
orang Melayu makan. Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger tu
orang Melayu. *frwdkan.. kepada rakan dan saudara seagama anda.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: